Om bygget av en stark och enad arbetarrörelse

4 Sep

I helgen 9-11 september deltar medlemmar i föreningen Socialisten på en internationell marxistisk konferens i London. Konferensen arrangeras genom ett projekt med det provisoriska namnet ”Towards a new international tendency” (”TANIT”).

Genom detta projekt har vi de senaste två åren diskuterat med folk från ett drygt tiotal länder, som velat finna nya vägar för att bryta arbetarrörelsens och vänsterns splittring, svaghet och byråkratisering.

Vi tror att det kräver en konkretisering och modernisering av visionen för en socialistisk samhällsomvandling, ett tydliggörande av behovet av en sund organisationskultur i hela arbetarrörelsen, och sist men inte minst ett internationellt utbyte, en tankesmedja för att överbrygga de nationella begränsningarna i vår medvetenhet.

Under konferensen i London kommer vi att diskutera flera dokument som har skickats ut i förväg. De finns i längre versioner, men också i form av korta sammanfattningar för tydlighet och översikt. Det handlar om utkast som inte varken bifallits eller avslagits, men vi vill ändå ge er läsare en inblick i de diskussioner som pågår. Om man har kommentarer eller är intresserad av att få kontakt finns kontaktuppgifter under fliken ”Om föreningen Socialisten” ovan.

Ett av dokumenten berör vår syn på arbetarrörelsen, den breda vänstern, folkrörelserna och gräsrotsnätverken. Förslaget pläderar för ett positivt fokus på behovet av enhet i kampen för att stärka rörelsen som helhet, men också en renovering av interndemokratin i hela rörelsen, mot organisationssekterism och för utarbetande av ett politiskt program som konkretiserar kopplingen mellan dagens krav och kampen för ett socialistiskt samhälle. Det har länge varit självklarheter för oss här i Sverige, men nu vill vi lägga en internationell grund och tydliggöra var vi står.

Se sammanfattningen av utkastet nedan:

Summary of Work in the Broad Organisations
Dokumentet kan även läsas i sin helhet här:

Work in the broad organizations statement (Utkast)

Erik Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: