Lyckad konferens i anrika Marx Memorial Library

12 Sep

Under helgen har flera medlemmar av Socialisten deltagit i en internationell socialistisk konferens i London. Konferensen gick av stapeln i Marx Memorial Librarys klassiska lokaler. Det är en byggnad som invigdes på 1930-talet i samarbete mellan Labour och kommunister. Där hade Första Internationalen möten, och Lenin redigerade den ryska socialdemokratins tidning Iskra i de lokalerna mellan 1902-03.

Under konferensen, där huvudfrågorna var en socialistisk vision för 2000-talet, arbete i arbetarrörelsen och andra breda organisationer samt hur man utvecklar en hälsosam organisationskultur, deltog folk från flera länder. Bland deltagarna fanns också flera nya ansikten med lång erfarenhet av arbete inom Labourpartiets vänster. Det var ett av de mest positiva inslagen i konferensen – att den samlade så mycket av arbetarrörelsevänsterns erfarenhet.

Återkommande utgångspunkter i diskussionerna var att vi behöver utveckla en socialistisk vision som är rotad i dagens verklighet, baserad på en marxistisk metod och berikad av vetenskapliga rön inom en rad fält. Det lyftes även fram att en förutsättning för att utveckla en sådan konkret vision är ett brett deltagande från aktiva i arbetarrörelsen, arbetare, forskare osv.

Och för att sätta den i verket behövs en bred, demokratisk och kämpande arbetarrörelse. För att verka för att det ska bli verklighet behöver också en bred vänster inom arbetarrörelsen växa fram. Där vill vi spela en roll genom att bidra med erfarenhet och visioner. Vi vill också verka för en renovering av interndemokratin i hela rörelsen, vilket vi tror är en förutsättning för att vår rörelse ska kunna bli stridbar och socialistisk.

Inom ungefär ett halvår kommer vi att delta i en till internationell konferens inom ramen för det s.k. TANIT-projektet (”Towards a new international tendency”). Inför denna har vi tänkt fortsätta att arbeta med att utveckla ett socialistiskt manifest, för att därefter gå ut med detta i rörelsen för att kunna vässa det ytterligare.

Det är tänkt som en konkret vision för en socialistisk samhällsomvandling, de första praktiska stegen för att övervinna de återkommande kriserna och nedskärningarna. En sådan vision kan bara förverkligas av en återupplivad arbetarrörelse. Vi hoppas att manifestet ska bidra till att stimulera diskussionen om socialismen inte som en fjärran utopi utan en praktisk lösning på vardagsproblemen.

Om du vill bidra till att utveckla ett sådant manifest, skicka ett mail till red@socialisten.se! Vi är särskilt intresserade av kritiska läsningar för att det ska bli så bra som möjligt. Det vi har i dagsläget är ett första utkast, som kommer behöva utvecklas mycket. Tanken är att integrera behovet av en bred, demokratisk och stridbar arbetarrörelse i detta manifest, för att det ska bli en fullödig vision som innefattar både mål och medel.

Erik Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: