Ett alternativt program för Europa

13 Sep

Den socialistiska ekonomen Michael Roberts publicerade nyligen en artikel som handlar om den ekonomiska krisen i Europa. (An alternative programme for Europe) I artikeln tas det upp ett förslag från en annan ekonom om hur krisen skulle kunna hanteras på ett annat sätt.

Det är uppenbart att krisen sker på en internationell nivå. Därför behöver socialister utveckla ett alternativ på minst europeisk nivå. Ett alternativ behöver innehålla positiva förslag. Det är svårt att se att förslag om att lämna EU och EMU i sig skulle innebära någon lösning. Om Grekland lämnade EMU skulle det troligen förvärra landets kris.

Staten har redan i många länder gått in med enorma summor pengar i banker och andra finansiella system. Det borde leda till att samhället får valuta för pengarna genom samhällelig kontroll.

Håkan Juholt kritiserar i dagens DN dess ledarsida för att vara nyliberaler, eftersom de inte vill ha någon samhällelig kontroll över EU. Dessvärre verkar Juholt mest vara intresserad över att få EU att fungera bättre.

Det program som presenteras i artikeln av Roberts är attraktivt. Men det är högst tveksamt om det går att genomföra på en kapitalistisk grund. Att bygga upp en parallell offentlig ekonomi samtidigt som ekonomin domineras av privata intressen är utopiskt.

Idag behöver vi vinna debatten inom arbetarrörelsen om att det inte är vanliga människor som ska betala kapitalismens kris. Allt för många av arbetarrörelsens ledare ser det som sitt uppdrag att rädda kapitalismens på arbetarklassens bekostnad. (Grekland, Spanien och Portugal är tydliga exempel).

Arbetarrörelsen behöver utveckla ett eget alternativ till krisen. När man väl har ett program behöver det genomföras. Det behöver göras på en europeisk skala. Med stor sannolikhet kommer lösningar som gynnar majoriteten av Europas befolkning stå i konflikt med de stora företagen och bankernas intressen. Arbetarrörelsen måste där bestämma sig vilken sida de ska stå på.

Martin Lööf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: