I Marx fotspår – bokstavligen!

14 Sep

Nej, rubriken ska för en gångs skull inte uppfattas i överförd bemärkelse. I fredags gick jag bokstavligt talat i Marx fotspår, i den stad där han spenderade huvuddelen av sitt vuxna liv – London. Det var del av en guidad rundtur utifrån ett marxistiskt perspektiv, ledd av den mycket kunnige Marxkännaren Mick Brooks.

Promenaden gav en inblick i Karl Marx personliga och politiska liv – från de ändlösa studierna i British Museums läsesal till hans närmast oavbrutna ekonomiska misär och hans personliga tragedier.

Alldeles intill Tottenham Court Road finns ett litet torg, där flera av Karl Marx barn ligger begravda. Det är inte många som känner till djupet av misären som familjen Marx länge levde i: fyra av hans barn dog långt innan vuxen ålder. Priset för att fokusera hela sitt liv på att förbereda den sociala revolutionen, genom såväl teoretiskt som organisatoriskt arbete, var att Marx fick uppleva den misär som var normen för dåtidens proletariat.

Givetvis hade denne högst mänskliga man en massa brister – till att börja med hans vana att efter krogrundor slå sönder så många lampor han kunde på så kort tid som möjligt.

Hela historien kring hur Första Internationalen, som Marx spelade en drivande roll i, splittrades är också en mer komplicerad historia än den klassiska berättelsen om den onde konspiratören Bakunin som saboterade Internationalen. Sammanbrottet hade även orsaker såsom en politisk desorientering av rörelsen efter Pariskommunens krossande och den påföljande repressionen, och det finns även kritik om att Marx och hans anhängare ska ha använt sig av byråkratiska organisatoriska metoder.

Så det är inte med en religiös inställning vi bör närma oss Marx, men med en djup respekt för en man som bidrog med så mycket. Han var under en period den man som förmådde att förena en ytterst spretig arbetarrörelse med ett dialektiskt materialistiskt och klasskampsbaserat budskap.

Tillsammans med Engels grundlade han den vetenskapliga socialismen, dvs tanken att den socialistiska samhällsomvandlingen skulle baseras på vetenskapliga analyser snarare än briljanta idéer och förhoppningar utan koppling till verklighetens villkor. Det har inget gemensamt med senare tiders religiösa tro på varje ord Marx eller andra stora socialister yttrade, vilket snarare är motsatsen till en vetenskaplig inställning.

Så vad innebär det att ”gå i Marx fotspår” i dagens värld? Karl Marx och Friedrich Engels utgick från sin tids högst utvecklade vetenskapliga forskning – utan att hantera den okritiskt, givetvis. Det var på grundval av tidigare forskning som de utvecklade den vetenskapliga socialismens grundläggande teorier och verk, såsom den dialektiska historiematerialismen och ”Kapitalet”.

Att verka i Marx anda innebär idag att utan fruktan närma sig olika fält inom forskningsvärlden, utveckla sina idéer inom och i relation till olika breda organisationer och uppblossande massrörelser, och sist men definitivt inte minst: att på den grunden förbereda en socialistisk samhällsomvandling.

Vid Karl Marx begravning närvade elva personer. Den borgerliga pressen noterade syrligt att det var en man som aldrig kom i närheten av att se sina ideal förverkligade. Friedrich Engels höll ett tal där han förutspådde att dessa idéer och verk en dag skulle bli miljoner och åter miljoners egendom.

Som vi vet har det stora målet om en värld baserat på principen ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” inte förverkligats, men de grundläggande marxistiska idéerna har nått hundratals miljoner genom årens lopp. De behåller fortfarande sin fräschör för nya generation av klasskämpar och socialister som upptäcker dess kraft, och de oerhörda hindren i vår väg. Bara genom en vetenskaplig hållning kan vi förmå att greppa denna värld och slutligen vända den upp och ned. Explosionerna av masskamp hörs redan runt om i världen: det är hög tid att förbereda oss för att öppna ett nytt kapitel i mänsklighetens historia.

Erik Andersson

Annonser

Ett svar to “I Marx fotspår – bokstavligen!”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bidrag till diskussionen om kooperativ och arbetardemokrati | Vad bör göras? - 29 september, 2011

    […] I Marx fotspår – bokstavligen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: