Marknad mot Plan – ”The Interwar Socialist Calculation debate”

15 Sep

Ett av problemen i dagens samhälle är att många människor har accepterat att det är ett akut behov av ett annat samhälle men det finns ingen klar idé hur ett annat samhälle skulle se ut. Socialismen har inte längre något innehåll. En orsak är att väldigt många system som uppfattats som socialistiska har kollapsat (inklusive den Svenska ”socialismen”).

Vi tror att en viktig fråga för att utveckla en modern socialistisk vision är relationen mellan plan och marknad. För den intresserade läsaren publicerar vi en länk till en Brittisk uppsats ”The Interwar Socialist Calculation debate” som behandlar det ämnet.

En översättning av en introduktion till texten.

Ämnet är debatten om socialism som skedde i mellankrigsperioden på engelska. De flesta aktivister har aldrig hört talas om den här debatten, men kunskap om de här ämnena är viktiga för alla socialister. Motståndarna till socialism menar att under socialismen skulle det vara omöjligt att planera ekonomin rationellt. En socialistisk ekonomi skulle inte kunna hantera en komplex ekonomi eller ge drivkraft till aktörer.  Socialismen var dömd att misslyckas. De argumenten återkommer i dagens politiska debatt.

Den konflikten är inte samma debatt som ”kapitalism versus socialism” men är en viktig del av den argumentationen. Nästan alla socialister accepterar att vi behöver gå igenom vad Lenin kallar för en ”era” av övergång efter en socialistisk revolution innan vi uppnår full socialism. Marknader kommer inte att avskaffas; de kommer att försvinna med tiden. Det är viktigt att argumentera för en socialistisk planering.

Martin Lööf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: