Upploppen i London – intervju med David, socialist och fackföreningsaktivist

21 Sep

För att få mer information om vad som hände under upploppen i London i augusti kontaktade jag David O Connell, boende i London och fackföreningsaktivist.

David berättade att de områden (Tottenham, Hackney och Enfield) som var mest drabbade av upploppen är arbetarklassområden där folk har låga inkomster. Det är också områden som har en omfattande arbetslöshet. Oxfam (en brittisk välgörenhetsorganisation) uppskattar att ett av tre barn i London föds i familjer som lever under den relativa fattigdomsgränsen (relativ fattigdom är inkomst i relation till den genomsnittlig inkomsten). David påpekade att det inte var några upplopp i välmående områden som Kensington och Greenwich.

Katalysatorn för upploppen var att polisen sköt en man, Mark Duggan. Exakt vad som hände i Mark Duggans fall håller på att utredas. Många upplevde att polisen använde sig av övervåld. David påpekar att de upplopp som skedde i Brixton (ett svart område) på 80-talet var kopplat till att polisen av misstag sköt en kvinna: ”Dessa områden där en majoritet är svarta drabbas i högre grad av polistrakasserier – de flesta fall av skottlossning från polisens sida sker i de här områdena.”

Enligt David var det inte Mark Duggans död som orsakade omfattningen av upploppen. ”Arbetslösa i Storbrittanien måste leva på 65 pund i veckan, vilket innebär att man är väldigt fattig. I de flesta områden i London kan du se de resliga skyskrapor där rikedomen och makten är koncentrerad. Inte långt från där jag bor var det ungdomar som attackerade McDonalds och plundrade restaurangen, inte för att komma åt pengar utan för att komma åt maten. Enligt mig har fattigdomen och den totala avsaknaden av samhällsgemenskap (och fruktansvärt dåliga arbetsförhållanden) alltid lett till explosioner av folklig ilska. Det som är intressant är att det inte händer oftare.”

David håller med om att upploppen är relaterade till klassklyftor och ojämlikhet i samhället. ”Men upploppen var inte uttryck av en organiserad klass, utan handlar om att människor attackerade sina egna bostadsområden, slog sönder sina egna postkontor osv. Jag vill påpeka att i Storbritannien saknar arbetarklassen en del grundläggande saker som gör livet lite bättre. Förr i tiden hade fackföreningarna en roll i att hantera frågor i bostadsområden, de enade människor socialt även utanför arbetsplatserna. Idag spelar fackföreningarna, tyvärr, en marginell roll i jämförelse med hur det har varit. Boende och hyresrättsorganisationer är tyvärr ofta väldigt konservativa och
ineffektiva. Om de här organisationerna var i bättre skick, tror jag inte att människor skulle attackera sitt eget bostadsområde. Ilskan skulle då kunna ta sig uttryck genom ett mer medvetet uttryck för klassen.

En del började argumentera för att armén skulle sättas in för att upprätta lag och ordning. David berättar att sådana tankar togs på allvar av många. Flera parlamentariker stödde det inklusive några från Liberaldemokraterna.

”Jag tror att om upploppen och plundringen hade fortsatt flera dagar hade det antagligen skett. Ironin är att i Syrien fördömer man regimen för att den använder militären mot folket, men det är okej att göra i Storbritannien. Att använda militären för att hantera sociala problem och samhällsoro är väldigt farliga steg att ta. När man väl tagit ett sådant steg är det svårt att backa.

Reaktionen på upploppen från det brittiska etablissemanget har varit bedrövlig. Premiärminister Cameron vill att Storbritannien ska dra tillbaka sitt erkännande av FN-deklarationen om mänskliga rättigheter. Man vill ändra lagar om sjukvård och säkerhet. Man har använt extraordinära juridiska åtgärder för att straffa människor.

Det har inkluderat att vräka fattiga familjer från sina lägenheter, ta ifrån dem deras arbetslöshetsersättning samt att förbjuda människor att använda Facebook och Twitter. Det finns ingenting i brittisk lag som tillåter de här formerna av straff, men de gör det ändå. Enkla brott tas till högre domstolar för att kunna döma ut hårdare straff än vad som är praxis. Exempelvis dömdes två personer till fyra års fängelse för att stött upploppen på Facebook (!). De konservativa (tories) har länge velat bli av med stödet för mänskliga rättigheter och kommer eventuellt använda det här tillfället för att driva genom de impopulära förslagen.

Reaktionen från etablissemanget är väldigt farlig och visar hur brutala ”demokratiska” stater kan bli när privat egendom är allvarligt hotad. Som socialister måste vi försvara de rättigheter som tillkämpats under 1800 och 1900-talet och fördöma de extraordinära straff som används och argumentera för att den socioekonomiska splittringen i samhället behöver repareras. Vi vill inte ge Cameron och polisen mer makt ”att slå ner” oron på gatorna. Koalitionsregeringen har varit mer brutal och aggressiv än vad de flesta förväntat sig.

Vad kommer att hända nu när upploppen är över? ”Det är svårt att säga. Efter upploppen på 80-talet i Brixton började man gentrifiera delar av Brixton, vilket i praktiken innebar att man splittrade upp arbetarklassområden. Det blev mindre koncentration av fattigdom i ett område. Det är möjligt att det kommer att göras i mindre skala. Om man inte hanterar de djupare problemen och klassklyftorna (de är större nu än under den viktorianska eran) kommer upplopp eller liknade uttryck av folklig ilska ske igen. Vårt jobb, som socialister, är att organisera i bostadsområdena för att se till att framtida uttryck av socialt missnöje får ett klassuttryck och att det inte resulterar i brutala attacker på andra arbetares hem eller arbetsplatser.”

Martin Lööf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: