Ockupera Wall Street

4 Okt

USA är ett väldigt ojämlikt land som har drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Många hade hoppats att Obama skulle innebära ”a change you can believe in”, men gång på gång har det visat sig att det inte är någon större skillnad på den förda politiken. Istället för att vara ett alternativ har Obama tagit in ministrar direkt från Wall Street. Inspirerade av den arabiska våren och rörelsen i Grekland och Spanien har en rörelse inletts under namnet  ”Occupy Wall Street”.

Det har som mest handlat om 5000 personer som antingen demonstrerat eller befunnit sig vid Wall Street. En park i närheten har ockuperats och övernattning har skett, även om polisen har ingripit mot tält.

Etablissemanget har försökt tystna ner att det överhuvudtaget skett en rörelse, det nämndes knappt i mainstreammedia. De senaste dagarna har man drabbats av polisbrutalitet. Olika fackföreningar har börjat uttala stöd för rörelsen. I andra amerikanska städer vill man genomföra liknade ockupationer och protester.

En återkommande paroll är ”We are the 99%”, vi är de 99% som inte längre tolerar girigheten och korruptionen hos de övriga 1%. Man säger uttryckligen att man vill använda den arabiska vårens revolutionära taktik.

Martin Lööf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: