Socialisten/Tema: Förorten ute nu!

29 Okt

Vårt nya temanummer om förorten trycks just nu. Numret försöker att ta ett allsidigt grepp om ämnet. Vi vill visa såväl problem som styrkor, och även ta upp kontroversiella frågor som klassförakt och rasism. Dessutom ställer vi oss den till synes lite korkade frågan: ”Vad är boxning?”. Läs mer nedan om innehållet och hur du lägger vantarna på ett exemplar! Med vänliga hälsningar,

Erik Andersson (redaktör för Socialisten/Tema: Förorten)

Innehåll:

Välkommen till Rinkeby!
– Rinkeby i verkligheten

I två artiklar försöker vi tränga bakom rubrikerna och nå fram till verklighetens Rinkeby.

Efter kravallerna i Rinkeby – vad hände sedan?

I juni 2010 skrev tidningarna om vad de kallade ”Rinkebykravallerna”. Ungdomar i Stockholmsförorten Rinkeby tände på byggnader och bilar och kastade sten mot polisen och brandkåren. Vi åkte ut till Rinkeby, som kallas Byn av de som bor där, dels för att prata om vad som verkligen låg bakom kravallerna, men framför allt om ungdomarnas kamp för att få en fungerande ungdomsverksamhet.

Vi mötte en stark gemenskap och ungdomar som vill bestämma själva i en ungdomsverksamhet som bryter etniska och religiösa gränser. Ungdomarna har organiserat sig för att göra sina intressen gällande gentemot politiker, men också olika etniska och religiösa särintressen.

Skriven av: Lena Hanno som jobbar med film och Håkan Siljehag som är busschaufför. Lena är medlem i Vänsterpartiet, Håkan i Socialdemokratiska Arbetarepartiet.

Folkrörelsebygge i praktiken: Bostadskampen i Rinkeby

Kort efter valet 2010 pratade de fackligt aktiva socialdemokraterna Monica Calderon och Lena Ericsson-Höijer med varandra. Efter ett katastrofval för arbetarrörelsen kände de att något måste göras. Monica kom med idén: det behövdes en röd partiförening som folk kunde lita på, som skulle jobba i folks vardag och försöka få till ett uppsving för socialistiska idéer. Men vad skulle föreningen göra?

Svaret blev ett konkret folkrörelsearbete i bostadsområdet Kvarnskvaltan i Rinkeby. Ett år senare verkar arbetet bära frukt i form av bättre bostäder för de boende. Det här är berättelsen om vägen dit.

Skriven av: Erik Andersson, som studerar arkivvetenskap och är medlem i Vänsterpartiet.

London´s burning

För att får mer information om vad som hände under upploppen i London i augusti kontaktade vi David O Connell, Londonbo och fackföreningsaktivist. David reflekterar om de bakomliggande orsakerna och de omedelbara följderna, men resonerar också kring hur frustrationen kan få ett konstruktivt, organiserat uttryck. Liksom i Sverige behövs en upprustning av folkrörelser och fackliga organisationer.

Skriven av: Martin Lööf, som studerar sociologi och är medlem i Vänsterpartiet.

Dags att ta tillbaka rörelsen

Kravallerna sprider sig. Senast var det London, tidigare har det skett i många av Europas storstäder. I mindre skala har vi sett samma sak i Sverige – i Rosengård och Rinkeby. Lena Ericsson-Höijer sätter händelserna i ett sammanhang och pekar på likheterna med situationen i arbetarrörelsens barndom.

Nya skikt av arbetarklassen, vars levnadsvillkor blir allt sämre, måste organisera sig för att uppnå konkreta förändringar. Lena berättar om hur arbetarrörelsen byggdes upp genom att arbetare krävde kontroll över sin egen rörelse, i konflikt med rika världsförbättrare som ansåg sig veta bättre. Parallellerna till dagens situation är upp till er läsare att dra.

Skriven av: Lena Ericsson-Höijer, som är vårdbiträde och medlem i Socialdemokratiska Arbetarepartiet.

Klassförakt i vår tid

Klassföraktet har blivit allt mer rumsrent. Peter Stolpe skriver om mellanskiktens behov av att positionera sig som bärare av god smak, genom att markera nedåt. Vi tar också en titt på kopplingarna mellan de stereotyper som målas upp av svenska respektive invandrade delar av arbetarklassen. Det visar sig finnas många gemensamma drag.

Dessutom ställer vi oss en brännande fråga: hur mycket ligger det i stereotyperna? Vi söker rötterna till negativa attityder och traditioner i arbetarklassens och arbetarrörelsens kris, och ser en väg ut i bygget av en arbetarrörelse med en gemenskap och kultur där vår egen bildning och ideal kan frodas.

Skriven av: Peter Stolpe, som är vaktmästare och medlem i Socialdemokratiska Arbetarepartiet.

Musik mot strömmen

De senaste åren har samhällskritik och socialrealism blivit allt mer utbredda teman inom den svenska hiphopscenen. Även om skillnaderna mellan de olika artisterna är stort skulle jag vilja använda begreppet ”verklighetsrap” för att beskriva fenomenet i dess olika skepnader.

Vi ger en inblick i ett socialt, kulturellt fenomen som går rakt mot strömmen. Här finns en skarp samhällskritik parat med ett osvikligt underifrånperspektiv. Det står i skarp kontrast till den etablerade politiken, där alla verkar jaga en tänkt medelklass och söker sig mot mitten.

Skriven av: Erik Andersson.

Rasismen, förorten och världsordningen

Utifrån upplevelser i uppväxten målas en bild av hur relationen mellan det etablerade samhället och förorten är en avspegling av den rådande världsordningens maktförhållanden. Följ med på en tankeresa från det lokala och vardagliga till det globala och storpolitiska. Skribenten frågar sig också om den kriminalitet vi associerar med förorten verkligen är så främmande för den svenska och västerländska kulturen.

Skriven av: Magnus Rei-Ho Lundgren, som är student, telefonintervjuare och fristående aktivist.

Vad är boxning?

Det kan vid första anblick tyckas som en dum fråga, men svaret är inte så självklart som man tänker sig. Utifrån två sociologiska studier av boxningen som socialt och kulturellt fenomen försöker vi föra läsaren närmare boxningens kärna, dess kultur och koppling till ett större socialt sammanhang. Hur kan en sport som går ut på att slå sin motståndare medvetslös skapa en så stark gemenskap?

Skriven av: Martin Lööf.

Så får du tag på temanumret:

1. Vi planerar flera djupgående temanummer nästa år. Ta en prenumeration på fem nummer för 120 kr! Sätt in 120 kronor på PG 11 56 26-4, märk inbetalningen ”Prenumeration”. Skicka samtidigt ett mail med namn och adress till red@socialisten.se

2. Om du bor i Stockholm, Gävleborg eller Borlänge: ta kontakt med våra lokalt ansvariga:

Stockholm: Jonathan Clyne, 0707- 60 05 08
Borlänge: Henrik Wolgast, 0243-23 28 10
Gävleborg: Jonas Ryberg, 070-64 56 357

Tidningen går också att köpa på vår redaktion i Stockholm. De flesta dagar i veckan är vi på plats, men hör av dig innan för säkerhets skull: numret till redaktionen är 076-25 87 531.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: