8 mars – vilka krav i fokus för kvinnokampen?

7 Mar

Idag är det den 8 mars, internationella kvinnodagen, en dag som ursprungligen har socialistiska traditioner. Vi uppmärksammar detta med att publicera en kort text som är ett bidrag till debatten om vilken politik som borde föras fram den 8 mars. Texten är skriven av Lena Ericson Höijer, vårdbiträde och aktiv i Kommunal Västra Stockholm.

Vilka krav i fokus för kvinnokampen?

Under de senaste tjugo åren har kvinnokampen varit i en period av bakslag. Den negativa utvecklingen hänger samman med att arbetarrörelsen inte försvarat sina landvinningar. Både välfärdsreformerna och begränsningarna för de kommersiella krafterna var viktiga för att kvinnors ställning tidigare kunde stärkas.

Med den borgerliga regeringen och försämringarna i A-kassan kan vi också se hur attacker på arbetarklassen särskilt hårt drabbar kvinnorna.

Att vi fått allt fler kvinnor på ledande positioner har inte inneburit någon förbättring.

Vad som verkligen behövs är ett politiskt program för rättvisa och solidaritet. Det skulle entusiasmera och skapa kampvilja, göra den borgerliga regeringen till en kort parentes och stärka kvinnornas och hela arbetarklassens ställning.

Låglönesatsning

Låglönesatsning skulle innebära att främst kvinnor får mer pengar att röra sig med men gynnar naturligtvis också lågavlönade män.

Arbetstidsförkortning

Genomför sex timmars arbetsdag med heltidslön. Det skulle höja alla deltidsarbetande kvinnors lön samtidigt som det skulle ge männen tid att ta ett större ansvar i hemmet. Det är bästa sättet attmöjliggöra kombinationen barn – jobb – jämställdhet.

Rusta upp offentliga sektorn

Grundläggande är kravet på upprustning i den gemensamma sektorn – anställ 200 000 i kommun och landsting! På så sätt kan kvinnors hälsa förbättras. Kvinnorna inom vård och omsorg är klart överrepresenterade i sjukstatistiken. Kvinnorna har även på hemmaplan fått dra det tyngsta lasset när samhällets service rustats ner.

Starkare LAS-skydd

Barnafödande ska inte innebära nackdelar. Stärk arbetsrätten för att förhindra att kvinnor förlorar sina jobb på grund av graviditet, bort med de två undantagen från turordningen.

Lagstifta om heltid

Lagstifta om fasta heltidsjobb – deltid skall vara frivilligt. Rensa i djungeln av tillfälliga anställningar.

Bättre föräldraförsäkring

Höj ersättningen i föräldraförsäkringen och förläng föräldraledigheten. Med 100 procent ersättning skulle arbetarfamiljerna slippa ta hänsyn till om man tjänar på att en av föräldrarna (kvinnan) är hemma. Idag pusslar familjerna med föräldraledigheten för man tycker att det är för tidigt för barnet att börja på dagis vid tretton månader. En ökad kvotering förutsätter en förlängning av föräldraförsäkringen.

Investera för bra och välutbyggd barnomsorg.

Den offentliga barnomsorgen skall vara något som man som förälder vill att ens barn ska få ta del av, en trygg verksamhet som har möjlighet att ta hänsyn till varje barns individuella behov. Tillgång till öppna förskolor över allt.

Allas delaktighet

Inom arbetarrörelsen måste behovet av allas delaktighet i diskussioner och i handling lyftas fram. Kvinnoförtrycket hindrar det ena könet från att delta fullt ut och därigenom begränsar det hela arbetarrörelsens kamp. Tillsammans bör kvinnorörelsen och arbetarrörelsen få igång breda diskussioner kring jämställdhet och för att slå vakt om en genusforskning som står fri från maktens behov.

Lena Ericson Höijer

Annonser

2 svar to “8 mars – vilka krav i fokus för kvinnokampen?”

  1. Erik Rodenborg 7 mars, 2012 den 23:30 #

    Bra, men skulle gärna se att något mot sexualiserat våld, mäns våld mot kvinnor och barn, skulle finnas med.

  2. Erik Rodenborg 7 mars, 2012 den 23:34 #

    Lite tips kan man kanske få i denna artikel av Jonas Sjöstedt, som faktiskt på många sätt är bra
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kvinnojourer-ska-fa-stabilt-stod_6904961.svd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: