Den franska vänstern på frammarsch: intog Bastiljen

20 Mar

Den franska vänstern intar Bastiljen.

Financial Times rapporterar att ”den hårda vänstern” 100.000-hövdade marsch till Bastiljen i lördags sätter press på Socialistpartiets Francois Hollande, som genom en bred process bland partiets medlemmar redan har intagit en relativt radikal position. Marschen är del av Vänsterfrontens kandidat Jean-Luc Melenchons presidentkampanj.

Melenchon, före detta trotskist och företrädare för vår namne Parti de Gauche (bildad häromåret genom en vänsterutbrytning ur Socialistpartiet), går framåt starkt i mätningarna och ligger på 11% stöd. Vänsterfronten förenar Frankrikes Kommunistiska Parti, Parti de Gauche och Gauche Unitaire (en moderat utbrytning ur trotskistiska NPA). Melenchon har väckt uppmärksamhet med sitt förslag på ett lönetak på 20 gånger medianlönen – vilket skulle innebära att alla inkomster över 360.000 euro per år skulle beskattas med 100%.

Dynamiken i Frankrike kan leda till att en socialdemokratisk president tillträder på ett i våra tider relativt progressivt program med krav på 75% beskattning av de rikaste, utbyggnad av offentlig sektor och sänkning av pensionsåldern (!). Detta efter en presidentvalskampanj med en ”hård vänster” som stärker sina positioner varje dag.

En seger för en socialdemokratisk kandidat med ett sådant program som Hollandes skulle ge ekon i den krisande socialdemokratin i Europa, och inom Frankrike kan en mycket intressant utveckling vänta när utlovad politik prövas mot verklig praktik. Det gäller att Vänsterfronten spelar sina kort rätt de kommande åren.


Francois Hollande med ledande europeiska socialdemokrater.

Samtidigt rapporteras att Hollande i helgen samlade flera ledande europeiska socialdemokrater till en konferens i Paris, däribland Stefan Löfven, tyska SPD:s ledare Sigmar Gabriel och Martin Schultz, ordförande för EU-parlamentet. De ska bl.a. ha diskuterat hur socialdemokratin på 90-talet misslyckades att utveckla en gemensam ideologisk linje, och öppnade vägen för konservativa krafter.

Om detta är tecken på en gryende ”omvändning under galjen” av den europeiska socialdemokratin återstår att se. Kapitalismens kris sätter ett hårt tryck på socialdemokratin, som har knutit upp sina öden till den kapitalism man en gång bildades för att göra slut på. Valet står inte längre mellan långsamt inväxande i socialismen eller omedelbar samhällsomvälvning, utan mellan ständiga åtstramningar eller försvar av vettiga levnadsvillkor genom folklig mobilisering.

Läs vidare:

http://brevfranbrest.blogspot.fr/2012/03/lyckad-stormning-av-bastiljen-och.html

Erik Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: