Politisk generalstrejk skakar Spanien

28 Mar

30.000 ”Informationsstrejkvakter” samlades ikväll på Soltorget i Madrid inför den politiska generalstrejken som inleds vid midnatt lokal tid. Strejken gäller förslag på inskränkningar i arbetsrätt och sociala rättigheter.

Från Barcelona rapporteras att folk annonserar generalstrejken genom att banka på kastruller och skandera ”Generalstrejk!”. Strejken kommer efter två knackiga regionalval för det regerande högerpartiet.

Det rapporteras att vänsterpartiet Izquierda Unida solidaritetsstrejkar från parlamentet. En grupp socialdemokratiska ledamöter har försökt få sin partigrupp att delta i solidaritetsstrejken eller i alla fall skänka sin dagslön till strejkarna, men misslyckats. Ändå ett tecken på att klasskonflikten reflekteras högst upp i PSOE.

Livesändning under dagen från centralorganisationen CC.OO:

http://www.ccoo.es/csccoo/menu.do?emisionDirecto

Nyss  sade talaren att man har 30.000 strejkvakter som kommer att marschera genom Madrids gator inatt, och vakta arbetsplatserna under dagen.

”Vi kommer att försvara rätten till generalstrejk, men vi kommer att vara fredliga, och inte låta oss lockas in i konfrontationer med statens säkerhetsstyrkor.”

En annan av talarna vände sig direkt till journalisterna på plats, och sade ”Vi har en mängd journalister här på plats som strejkar idag. I övermorgon kommer de att leverera sanningsenlig information om strejken. Kamrater, välkomna, ni är bland era egna!”.

CC.OO och UGT:s upptrappande samling på Soltorget i Madrid präglades av trots mot en högerregering som man anklagar för att vilja krossa fackföreningsrörelsen. En av talarna vände sig till de lokala och regionala politikerna och sade att om dem slår till mot strejkarna kommer de imorgon att framstå som ”frankistiska  makthavare”. It´s on.

Erik Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: