Presidentvalet i Frankrike: besegra Sarkozy och kämpa för socialism!

23 Apr

Igår hölls den första omgången av presidentvalet i Frankrike. Erik Andersson analyserar här resultatet och vägen framåt för arbetarrörelsen och vänstern.

Låt oss börja med en jämförelse av valresultaten 2002, 2007 och 2012:

Radikal vänster:

2002: 13,7% (Största parti Lutte Ouvriere 5,7%)

2007: ~9% (Största parti LCR, 4%)

2012: 12,8% (Största parti Front de Gauche, 11,1%)

Socialistpartiet:

2002: 16,18%

2007: 25,87%

2012: 28,63%

Tillsammans:

2002: ~32%

2007: ~34,8%

2012: ~41,43%

Man kan notera att Socialistpartiets andel av arbetarrörelsen/vänsterns röster har ökat från katastrofvalet 2002, samtidigt som det totala antalet röster på arbetar/vänsterpartier har ökat. Valresultatet 2002 kom efter en misslyckad regeringstid för Socialistpartiet, då även kommunistpartiet satt vid makten.

Den radikala vänstern är efter en stark svacka nu tillbaka igen på nivåerna från 2002. Men det är relevant att man lyckas nå den nivån trots att Socialistpartiet ökat med nästan tio procentenheter under den tidsperioden. Det är också noterbart att de två medlemsmässigt små trotskistiska partierna har förlorat 80% av sina röster sedan år 2002. Man kan också notera att den radikala vänsterns röster nu till 86% är koncentrerade till ett alternativ, medan det i valet 2002 var fördelat relativt jämnt mellan tre olika konstellationer.

Då Front de Gauche är en allians mellan framför allt kommunistpartiet och utbrytaren ur Socialistpartiet, det nybildade Vänsterpartiet (Parti de Gauche), är det svårt att göra motsvarande jämförelser. Kombinationen av entusiasmen som följer på känslan av att gå samman snarare än att ytterligare splittras och Melenchóns radikalisering av budskapet har hur som helst fått resultat. Värt att notera är att Melenchón för bara några år sedan var minister för Socialistpartiet. Det säger något om att radikaliseringen av arbetarrörelsen och samhällsklimatet kan komma från oväntade håll i kristider.

Andra valomgången – bryt Merkozyaxeln!

Inför andra valomgången har Hollande en tydlig men tämligen skakig ledning, enligt opinionsmätningar kommer han besegra Sarkozy med åtta procentenheter. Det hänger dock mycket på hur de andra stora kandidaternas väljare röstar i andra valomgången. Många tänker nog att Marine Le Pens väljare självklart en masse går över till Sarkozy, men så enkelt är det inte. 31% av Le Pens väljare uppger att de tänker rösta på Hollande i andra valomgången, i en opinionsmätning publicerad i Liberation, att jämföra med 48% som har bestämt sig för Sarkozy.

I Sverige nås vi mest av Front Nationals rasistiska politik, men vi behöver se längre än så för att förstå Le Pens valframgång och varför många av hennes väljare tänker rösta socialdemokratiskt i andra valomgången. Jean-Marie Le Pens dotter har satsat på att bredda partiets budskap till att även omfatta en protektionistisk ekonomisk politik och krävt hårdare tag mot banker och storföretag, samtidigt som hon framställt sig som en försvarare av det offentliga.

Vid hennes valmöten har nämnandet av Sarkozys namn ofta mötts av burop. För att tilltala konservativa arbetare med rasistiska tendenser behöver Sarkozy därför göra mer än att stigmatisera romer och muslimer: han behöver leverera svar på Frankrikes ekonomiska och sociala kris. Då han har bundit upp sig till en åtstramningsideologi har han relativt få ess på sin hand för att vinna över Front Nationals arbetarväljare.

Intressant är att notera att mittenkandidaten Bayrous väljare delas nästan helt jämnt mellan tre grupper: 38% tänker rösta för Sarkozy, 32% på Hollande, och 30% uppger att de kommer att avstå eller rösta blankt. Bland Melenchóns anhängare uppger 83% att de kommer att rösta på Hollande i andra valomgången (undertecknad förmodar att övriga lutar åt att inte rösta). I sitt tal vid Stalingradtorget i Paris igår uppmanade Front de Gauches presidentkandidat sina anhängare att slänga sig in med full kraft i kampen för att leverera ett förödande slag mot Sarkozy. Han sade att det inte handlar om ett enskilt land, utan en kamp på europeisk nivå för ”alla de som lever under Sarkozy-Merkel-axelns tyngd”. Ett nederlag för Sarkozy, en av den europeiska högerns främsta grundpelare, skulle öppna vägen för vänstern, menade Melenchón.

Denna beslutsamhet och uppslutning från vänster för att besegra högern kan, kontrasterat mot Le Pen-väljarnas ambivalens, bli avgörande. Melenchón har haft en valkampanj med massiva samlingar på tiotusentals i stad efter stad. Denna kraft mobiliserad för att besegra Sarkozy kan bli överväldigande.

Från Sarkozy till socialism

Om Sarkozy besegras skulle det vara ridåöppningen för ett större drama. Tankarna går till den franska vänsterregeringen i början av 80-talet, som antog en offensiv vänsterpolitik för att handskas med ekonomiska problem, och slutligen besegrades. Idag går Hollande fram med ett mycket mer beskedligt program än Mitterand, men de utmaningar man kommer möta vid makten lär sätta igång en polarisering inom den franska arbetarrörelsen, där de strategiska frågorna kokas ned i taktiska dagsval.

I slutändan behöver den franska arbetarrörelsen utveckla ett sammanhängande socialistiskt program för 2000-talet. Socialistpartiet har redan rört sig en viss bit åt vänster med Hollandes valprogram, och Melenchóns eldiga retorik har hällt bensin på en folklig vrede. Det lägger grunden för kommande klasskonflikter, såväl i som utanför den franska arbetarrörelsen.

Den folkliga kraften som har visat sin styrka under Melenchóns valkampanj behöver organiseras permanent och få ett mer sammanhållet politiskt projekt, förankrat i miljoner människors sinnen och vardagliga kamp. Alla dessa hundratusentals människor som har deltagit i Front de Gauches valmöten behöver träda in på arenan som en permanent politisk kraft. Det räcker inte med enbart fackliga mobiliseringar – arbetarklassen behöver visa vägen ut ur kapitalismens kris.

Erik Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: