Rapport från Gävle: En ny demokratisk socialism – föreläsning med Pat Byrne

31 Maj

Jonas Wallberg rapporterar från föreläsning i Gävle om en ny demokratisk socialism, måndagen den 28:e maj.

En åhörarskara på tjugo personer hade samlats i Gävle Folkets Hus för att lyssna till Pat Byrne, mångårig aktivist i den brittiska arbetarrörelsen och drivande i en nystartad kampanj för en socialistisk portalparagraf i Labourpartiet. Efter en inledande presentation av sig själv talade Pat om den innevarande kapitalistiska krisen, dess implikationer och motståndet och missnöjet i världen. Föreläsningens huvuddel ägnades åt socialistiska visioner; en offentligt kontrollerad finanssektor, samarbete mellan arbetare och konsumenter, demokratiskt kontrollerad media, för att nämna några exempel.

Föreläsningen följdes av en öppen diskussion som blev mycket livlig, med många engagerade inlägg från mötesdeltagarna. Några talare ställde sig frågande till hur betydande effekter en socialistisk skrivning i de etablerade arbetarpartiernas program faktiskt skulle få, andra betonade vikten av en identifikationspunkt för arbetarrörelsen. Diskussionen berörde även internationella perspektiv, bl.a. progressiva exempel i Latinamerika samt utsugningen av tredje världen.

Mötet avrundades med en sammanfattning från Pat Byrne, där han tilläts ge sin syn på de frågor som hade adresserats. Därefter skingrades mötesdeltagarna i den ljumma försommarkvällen, de flesta fortfarande inbegripna i engagerade samtal.

Jonas Wallberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: