Tid är viktigt under barbariets epok

12 Feb

Debatt om vänsterns inställning till miljöfrågan från medlem i Vänsterpartiet och Förbundet Arbetarsolidaritet. Vill du kommentera eller skriva ett svar använd kommentarstråden eller skicka till red@socialisten.se?

Ofta hör man från Vänsterpartiet och kanske i synnerhet Miljöpartiet om förslag för höjda bensinskatter, flera vägtullar och utbyggd kollektivtrafik. Jag får en känsla av att man mest syftar till Stockholm och möjligtvis Göteborg när dessa frågor behandlas. I en svensk mellanstor stad – eller ännu tydligare – i glesbygd är dessa lösningar endast ett hån och ett knivhugg i ryggen på arbetarklassen. Själv åker jag bil till jobbet som byggnadsarbetare på c:a 7-10 minuter genom hela Västerås. Med kollektivtrafiken tar det c:a 45 minuter enkel resa. Min dotter är redan på förskolan 9.5 timme per dag, det tycker jag redan är på tok för mycket! Om jag skulle följa V och MP:s linje och åka kollektivt skulle hennes tid på förskolan öka till 10.5 timmar, varje dag! Jag är långt ifrån ensam. Problemet är att man inte vågar säga som det är för att riskera att stöta sig med medelklassväljarna, d.v.s: sluta åka flexifuel-jeep inom city och närförorterna i stockholm där det går utmärkt att åka kollektivt.

Att sedan hacka på vanliga arbetarfamiljer som lyckats spara ihop till en flygsemester kanske vart tredje år gör det hela ännu löjligare. Alla ska ha dåligt samvete för att de “hotar klimatet”, oavsett klasstillhörighet och faktisk förödelse. Klassperspektivet är som bortblåst när proffspolitiker får för sig att diskutera miljöfrågor och klimathot. Politiker och tjänstemän som åker skytteltrafik till Bryssel skadar nog miljön mer än hela Västerås arbetarklass skulle jag våga påstå.

Jag förnekar såklart inte att det finns ett klimathot, men man ska ha klart för sig att även denna gigantiska metadebatt skapar bekväma jobb och karriärer. Det blir lite Circus Scott över det hela när akademiker från världens alla hörn samlas på stora seminarium och diskuterar “allas vårat ansvar” utan någon som helst riktning mot vilka som bär den största skulden. Jag är trött på det och jag märker att mina arbetskamrater, kompisar på fotbollsläktarn och grannar flyr vänsteralternativet pga den skuldbeläggande politik som vänstern torgför. Vi måste inse att det inte funkar längre.

David Palmroth, byggnadsarbetare och medlem i Förbundet Arbetarsolidaritet och Vänsterpartiet Västerås

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: