Sjukvård satt på svältkur – dags att säga stopp!

14 Mar

SammanstallningKommunalNedskarningar

Tidningen Kommunalarbetaren har sammanställt nedskärningarna i vården. Klicka för större bild.

Den svenska sjukvården befinner sig i kris, runt om i landet utannonseras nedläggningar och besparingar. Trots att det är en trend som pågått i snart 20 år har takten de senaste åren ökat rejält. Alliansregeringens tydliga klasspolitik och nedprioritering av offentlig samhällsservice slår hårt mot sjukvården. Landstingen och regionerna försöker desperat att trixa med omorganiseringar och ”effektiviseringar” för att klara sin ansträngda budget.

En av de värst drabbade landsändarna är Skåne där situationen nu är så kritik att avdelningschefer och anställda på flera sjukhus valt att säga upp sig på grund av att man inte kan garantera patientsäkerheten. Trots anställningsstopp och drastiska försämringar av arbetsvillkor redovisade ändå Skånes Universitetssjukhus ett underskott på 245 miljoner förra året.

Region Skåne styrs av allianspartierna och Miljöpartiet och har som uttalad prioritering att hålla landstingsskatten på en så låg nivå som möjligt. Idag ligger den på 10,39%, en bra bit under jämförbara storstadsregioner. De styrande partiernas totalt oförmåga att leverera en säker sjukvård i kombination med att man vägrar föra till mer resurser i form av skattehöjning har fått både fackförbund och medborgare att reagera. Situationen är ohållbar, antingen får vi acceptera en kraftigt försämrad sjukvård eller så måste vi kraftigt öka resurserna.

Tidigare i år bildades Nätverket Rädda Vården som nu har tagit initiativ till demonstrationer i flera skånska städer nu på lördag den 16 mars. Glädjande är att flera fackförbund engagerat sig i frågan; både Kommunal, Vårdförbundet och Läkarförbundet motsätter sig nedskärningarna. Om demonstrationerna ska ha någon effekt måste man rikta sig till arbetarrörelsen för att tvinga våra politiska företrädare att ta ställning. Sjukvården är en nationell fråga men även på landstingsnivå går det att motverka försämringar genom en progressiv ekonomisk politik.

Samtidigt som vi sätter ned foten mot det borgerliga blocket måste vi kräva att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fredar sjukvården från framtida nedskärningar, istället bör vården sättas i främsta rummet och utvecklas. Låt helgens demonstrationer vara starten på en välfärdsoffensiv!

Demonstrationer i Skåne lördagen den 16/3:

För Facebook-event med mer information, klicka här.

  • Landskrona: Gamla kyrkans grund, 11:00
  • Lund: Clemenstorget, 11:00
  • Malmö: Södra Triangelstationen, 11:30
  • Ystad: Stortorget, 12:00
  • Ängelholm: Stortorget, 12:00
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: