En annan valrörelse är möjlig!

19 Nov

Stefan Löfven meddelade nyligen att Socialdemokraterna kommer att gå till val på ett eget program, och att man kan tänka sig att regera med alla partier utom Sverigedemokraterna. Jonas Sjöstedt var inte sen med att gå ut och svara att Vänsterpartiet är garanten för en regering utan borgerliga partier och högerpolitik. Därmed är Vänsterpartiet för närvarande det enda parti som är tydligt för en rödgrön regering.

Vår utgångspunkt är vilken regering och politik som behövs. Vårt svar: en socialistisk regering förankrad i arbetarrörelsen och folkrörelserna. Tyvärr har arbetarklassen, arbetarrörelsen, folkrörelserna och de socialistiska idéerna allt mer skilts åt. Om LO, S eller V skulle föra fram en konkret men visionär socialistisk politik vore det ett stort steg framåt, och det skulle säkerligen väcka entusiasm.

Men det krävs mycket mer än så för att väcka liv i den slumrande arbetarrörelsen, för att locka tillbaka de besvikna och få nya krafter att komma med. Vi behöver som rörelse göra oss av med dåliga vanor av ställföreträdande kamp, härskartekniker och mygel. Ett steg i rätt riktning vore om LO, S och V bjöd in till rådslag på arbetsplatser och i bostadsområden runt om i landet.

Då skulle de anställda i välfärden kunna diskutera vilka resurser som behövs, tillsammans med brukare och anhöriga. Undersköterskor, barnskötare, sjuksköterskor och andra kvinnodominerade yrkesgrupper skulle kunna spela en viktig roll i att utveckla den feministiska politiken och förankra den i kvinnors vardag. Genom rådslag i förorterna och på glesbygden skulle vi se att vi har gemensamma intressen och vill samma saker. Erfarenheter av vardagsrasism skulle kunna tas tillvara, åtgärder för att bekämpa den föreslås. Arbetsplatsdemokratifrågorna skulle kunna uppmärksammas, liksom den orimliga makt som ett fåtal har i kraft av sitt ägande.

Det här kan verka långsökt, och är det tyvärr i nuläget, med en förstelnad rörelse som går på i gamla hjulspår. Men det är just med den här öppenheten som progressiva rörelser har vunnit regeringsmakt och förändringskraft i Latinamerika. Där pratar man om en demokrati där folk inte bara är deltagare, utan spelar en drivande roll. Det vi kan göra i våra respektive partier och fackföreningar är att ta steg i den här riktningen lokalt.

Ett positivt exempel är LO-distriktet i Stockholms medlemsenkäter, som har visat att medlemmarna vill ha en tydlig vänsterpolitik. Fackföreningsrörelsen, liksom folkrörelser såsom Hyresgästföreningen, behöver spela en mer aktiv roll i politiken. Gräsrötterna behöver bjudas med som deltagare, och uppmuntras att spela en drivande roll i valkampanjen. Det skulle också stärka radikala politikers mod att stå upp för en socialistisk arbetarpolitik.

I Socialdemokraterna och Vänsterpartiet behöver vi arbeta för enhet över partigränserna mellan aktiva som vill se en politik som gör tydlig skillnad i vår vardag. När vi träffar varandra märker vi att de flesta av oss vill gå i samma riktning, även om vi kan ha olika uppfattningar om slutmålet och hur vi ska nå dit. Det finns reella skillnader mellan våra partier, men också mycket som vi gräsrötter är överens om. Vad vi kan enas om kan vi bara upptäcka om vi träffar varandra och diskuterar saken konkret.

Vi kan ta steg mot enhet i arbetarrörelsen och blåsa liv i valrörelsen genom folks engagemang. En annan valrörelse är möjlig!

Erik Andersson, medlem i Vänsterpartiet Farsta
Lena Ericson-Höijer,  medlem i Socialdemokraterna i Stockholm
Jonas Ryberg, medlem i Socialdemokraterna i Gävle
Martin Lööf, medlem i Vänsterpartiet Huddinge

Annonser

2 svar to “En annan valrörelse är möjlig!”

  1. ingrid sommarmo 25 november, 2013 den 22:45 #

    Kapitalismen är skoningslös, för när människor (marknadskrafterna ) släpps lösa utnyttjas allt som går att utnyttjas! Se er omkring, läs tidningar mm

Trackbacks/Pingbacks

  1. En radikal majoritet är inom räckhåll! | Socialistiska Nätverket - 30 april, 2014

    […] har tidigare skrivit om att en annan valrörelse är möjlig, där arbetarpartierna, fackföreningsrörelsen, kvinnorörelsen, miljörörelsen, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: