Det är verkligen dags för varann

28 Apr

Foto: SSU

Pin inför 1 Maj 2014. Foto: SSU

SSU går ut i vårsolen på 1 Maj under parollen Det är dags för varann, en paroll som slår an tidens tecken att vi kulturellt är på väg bort ifrån egoismens tidevarv. Den rationella människan är död, men det ekonomiska systemet som skapade henne är kvar. Visserligen sargat ifrån fajterna med sig själv men ändå intakt. Alla försök till att leva efter devisen om varandra stöter idag på motstånd, kapitalismen sätter sig emot mellanmänskliga relationer bortom varurelationen. Varje gång vi på allvar tar hand om varandra gör vi det emot det ekonomiska systemet. En ojämn fajt där kapitalismen oftast vinner över oss.

Socialdemokraterna går till val på ett program som kommer putsa bort många av de direkt människofientliga program Alliansregeringen har genomfört. De grövsta attackerna på skolan, omsorgen av de äldre och sjukvården kommer rullas tillbaka. Trasiga människor kommer sluta jagas. Ungdomar som slösats bort i den artificiellt höga arbetslösheten får en chans att börja om.

Men likväl, kapitalismen kommer kämpa tillbaka och vi är inte beredda. Om vi på allvar vill säga att det är dags för varandra kommer vi behöva kämpa med näbbar och klor. Precis såsom skadade djur är de allra farligaste är en kapitalism i kris ett direkt hot mot samhällets hela välmående.

Det värdiga och omhändertagande samhället står i direkt motsättning till kapitalismen. Socialdemokratin är den folkrörelse som har förtroende att bygga upp en ny solidarisk ekonomi. De allra största företagen och bankerna, de som dikterar våra liv, måste läggas i hela folkets händer. De enorma resurser som frigörs av det måste investeras i ekologisk omställning, i jämlika löner och i en utjämning mellan stad och land. Demokratin måste få råda i hela samhället, den får inte sluta vid entrén till jobbet. Detta gäller även i vår offentliga sektor; barnmorskor, lokalvårdare, försäkringshandläggare och lärare måste ges makten över sitt arbete. Att gemensamt med brukare, elever och politiker arbeta fram lösningar. Entreprenörer måste få chansen att utveckla sina idéer på många olika sätt; i de företag vi äger tillsammans, i sociala företag, i kooperativ eller i helt nya former som passar den sociala ekonomin.

Om vi menar allvar med att det är dags för varann är det hög tid att socialdemokratin och hela arbetarrörelsen formulerar ett tydligt och slagkraftigt alternativ till kapitalism. Inte nog med ett alternativ visar vägen till en bättre värld, det hjälper oss vinna val!

 

Jonas Ryberg

Engagerad i Socialdemokraterna Gävle

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: