En radikal majoritet är inom räckhåll!

30 Apr

 

De rödgröna får 52,5% av stödet i nya DN/Ipsos, medan Alliansen har stöd av 36,6%. Dessutom går Fi fram till 2,3% stöd, medan SD ligger på 7,6%. Om man bryter ner siffrorna ser man att arbetarpartierna (S och V) har stöd av 42,5% av väljarna. När man räknar in de väljare som söker sig till MP och Fi i strävan efter progressiva alternativ vill jag påstå att en majoritet för en modern socialistisk, feministisk och antirasistisk politik är inom räckhåll.

Arbetarrörelsen, som har en avgörande roll i att förändra samhället, har också en unik position att kunna föra samman de progressiva krafterna. Arbetarklassen, som utgör majoriteten av befolkningen, har gemensamma intressen av att hålla ihop över etniska och könsmässiga gränser. Patriarkala och rasistiska strukturer håller dock tillbaka den gemensamma kampen, särskilt i tider av kris och visionslöshet. För att övervinna splittringen räcker det inte att mana till enighet – det måste vara en enighet på jämlik grund. Det behövs en tvåfrontskamp för enighet baserad på gemensamma intressen och mot splittring orsakad av rasism och kvinnoförtryck. Här måste de drabbade ha en avgörande roll, och det behöver arbetarrörelsen vara tydliga med.

Avgörande för att de gemensamma intressen ska hamna i centrum är också att blicken är spänd mot framtiden, som sången säger. I hopplöshetens krig mot varandra går alla under. Men när framtidstron får grepp om människors sinnen, när Jelena känner Lenas skuldra mot sin i strejkvaktskedjan, när Ulf går bredvid Ali i 1 maj-tåget och när klasskamraterna går ut på gatorna för att rädda sin kompis från att bli utvisad, då växer något annat.

Men det finns också ett annat, helt avgörande perspektiv för att uppnå en radikal majoritet. Det är de ekologiska gränser som vi måste hålla oss inom för att kunna säkra en värdig framtid åt oss och de kommande generationerna. Där skulle arbetarrörelsen kunna bryta ny mark genom att föra fram en ekosocialistisk politik som knyter ihop klimatfrågorna med behovet av ekonomisk demokrati och övergripande planering.

Vi behöver dels kontroll över de avgörande investeringarna som styr ekonomins inriktning, men också ordentliga medel för en övergripande samhällsplanering. Samhället behöver genomföra en storskalig klimatanpassning, och det kräver ett samlat grepp. En sådan politik skulle också leda till en intressant debatt med Miljöpartiet, där arbetarrörelsen inte skulle framstå som ett slags kopia av originalet. Förmodligen skulle många MP-medlemmar och framförallt väljare lockas av ett sådant alternativ, särskilt de som sökt sig i den riktningen i jakt på ett alternativ till kapitalismens rovdrift på människor och natur.

Vi har tidigare skrivit om att en annan valrörelse är möjlig, där arbetarpartierna, fackföreningsrörelsen, kvinnorörelsen, miljörörelsen, solidaritetsrörelsen och andra progressiva krafter hade kunnat dra in tiotusentals, kanske hundratusentals människor i diskussionen. Det är nödvändigt för att visionerna ska konkretiseras och slå verklig rot i det vardagliga. Det är fortfarande inte för sent att ta steg i den riktningen!

Erik Andersson

 

Annonser

2 svar to “En radikal majoritet är inom räckhåll!”

 1. Ökenberg 2 maj, 2014 den 08:42 #

  Hur gör ni bedömningen att en radikal majoritet är inom räckhåll? Månne ett önsketänkade? Ex. i valen 1998 och 2002 hade S+V mer än 48 procent av väljarnas röster vilket måste betyda att socialismen var mer inom räckhåll då än den är idag? Men vad blev det av det sen?

  • Erik Andersson 2 maj, 2014 den 14:38 #

   Det är inte en förutspåelse av vad jag tror kommer att hända, utan en beskrivning av vad som skulle kunna göras. Jag försöker att beskriva hur det skulle kunna göras. Även ”En annan valrörelse är möjlig!” försöker att visa vad som vore möjligt.

   Ett hinder för samhällsförändring är att många i samhället och arbetarrörelsen tror att förändring inte är möjlig, eller i alla fall inte kan se någon konkret väg framåt. Vi menar att samhället skulle kunna förändras snabbt och dramatiskt till det bättre, och försöker i ord och handling bidra med idéer om hur det kan göras.

   Sen får var och en dra sina egna slutsatser om varför inte de här initiativen tas. Vi kritiserar ofta arbetarrörelsens ledningar, men det räcker inte med kritik. Folk måste känna att det är värt att kämpa för ett tydligt alternativ också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: