Ukraina kan gå en annan väg

11 Maj

Regeringskritisk demonstration i Kharkiv. Bilden är hämtad från Wikipedia ( http://en.wikipedia.org/wiki/2014_pro-Russian_unrest_in_Ukraine )

Så länge som eliterna i Ukraina får fortsätta att ställa folk emot varandra ser framtiden mycket mörk ut. Arbetarrörelsen har möjligheten att lyfta gemensamma intressen för löntagare i hela Ukraina.

Den nuvarande konflikten i Ukraina speglar inte det ukrainska folkets vilja. Den överväldigande majoriteten vill leva tillsammans i ett Ukraina med plats för alla folkgrupper. Föraktet för den korrupta oligarkins två delar (den västvänliga och den ryssvänliga) är utbredd. I östra Ukraina erkänner folk inte Kievregeringen, men ännu färre ser Yanukovytj som legitim president.

Konflikten handlar mycket om ekonomiska intressen, där de mindre utvecklade västra regionerna hoppas på ett lyft genom närmare band till EU, medan de östra regionerna med sina tunga industrier skulle drabbas hårt om handeln med Ryssland sjönk. De ekonomiska frågorna får en särskild tyngd i och med att Ukrainas BNP inte är större nu än för trettio år sen. Ukraina har utsatts för en misslyckad roffarkapitalism och politiskt slitits isär av korrupta oligarker.

Och även om det finns etniska aspekter på konflikten är bilden som sprids i media förvirrande. ”Rysktalande” och ”ukrainsktalande” är inte synonymer för ”ryss” och ”ukrainare”. I Ukraina som helhet är det något fler som pratar främst ryska än som pratar främst ukrainska, men etniska ryssar utgör bara ungefär 1/5 av befolkningen. Det innebär alltså att väldigt många ukrainare pratar ryska, särskilt i de östra delarna. Politiskt och etniskt är Ukrainas västligaste delar (vid polska gränsen) respektive Krim de extrema polerna, men däremellan finns oerhört många nyanser som är betydligt mer representativa.

Idag röstar delar av östra Ukraina om självbestämmande. Folk verkar rösta för att få bestämma sitt eget öde, medan relationen till övriga Ukraina respektive Ryssland är en öppen fråga. De flesta i östra Ukraina vill ha ökad autonomi inom ramen för Ukraina, inte fullständigt oberoende och än mindre anslutning till Ryssland.

Ukraina behöver en arbetarrörelse som arbetar för ömsesidigt erkännande av alla folkgruppers rättigheter, som vägrar gå i vare sig västmakternas eller Rysslands ledband, som kämpar mot båda delarna av oligarkin och för fram en ambitiös, visionär och konkret politik för landets ekonomiska utveckling. Vi i Socialistiska Nätverket tror att en sådan vision och rörelse måste bryta med kapitalismen och ha ett demokratiskt socialistiskt samhälle som mål

Det är dags att hitta en väg ut ur den korrupta roffarkapitalismen innan parasiterna lyckas vända folk emot varandra i ett fruktansvärt inbördeskrig. En dag kan det vara för sent, och efteråt får mammorna och bröderna stå vid sina älskades gravar och frågar sig vad det var bra för. Men parasiterna som vänder folk emot varandra klarar sig alltid. Ännu finns det dock hopp och tid. Ukraina har en ljus framtid inom räckhåll om ukrainarna förmår att bryta sig ur tvångströjan som oligarkins två delar satt på dem.

Erik Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: