Spanska vänsteraktivister: ”Nu eller aldrig! Vi kan och måste omvandla samhället”

4 Jul

ahora o nuncaNedanstående är en översättning av ett upprop ifrån medlemmar av det spanska vänsterpartiet Izquierda Unida. Översättningen är gjord av Erik Andersson och först publicerad på hans blogg Vad bör göras? Bland undertecknarna finns ett femtiotal medlemmar och förtroendevalda. Klicka på ”Läs mer” för att läsa uppropet.

 

Nu eller aldrig!

Låt oss skapa ett demokratiskt och kämpande Izquierda Unida

Izquierda Unida är ett av de organiserade uttrycken för det arbetande folkets strävanden – de som i sitt vardagsliv lider av det kapitalistiska systemets kris i form av arbetslöshet, försämrade fackliga, sociala och demokratiska rättigheter, vräkningar, diskriminering pga kön, inskränkning av de nationella demokratiska rättigheterna och alla andra former för förtryck som drabbar samhällsmajoriteten. Vi organiserar oss mot en klass av priviligierade som uppnår sin rikedom genom att framkalla vår misär.

Från att Izquierda Unida skapades har vi aldrig stått inför en uppgift av denna magnitud; vi måste och kan omvandla samhället. De tillfällen då folket tar sitt öde i sina händer är undantag i mänsklighetens historia och nu står vi inför denna möjlighet.

I samhället växer varje dag den kraft som sammansvetsas av lidandet och formas av protesterna. Izquierda Unida – och detta är vad som oroar oss mest – har inte varit kapabelt att nå upp till de historiska omständigheternas höjder

Utan tvekan kan ingen förneka att Izquierda Unida har en stor merit: att även i ögonblick av stor generell demoralisering och framryckningar för högern ha bevarat hoppet om idén att ett annat samhälle är möjligt, att målet om ett socialistiskt samhälle fortsatt är det enda realistiska perspektivet i Spanien och på global nivå.

Men nu befinner vi oss vid ett vägskäl. Europavalet visar att Izquierda Unida behöver en intern revolution. En simpel ansiktslyftning, en palatskonspiration, kommer inte att lösa de problem vi har.

Vi gläds åt dessa valresultat pga vad miljoner människors inträde i det politiska livet innebär, och på valterrängen ger det ett uttryck för tre år av mobiliseringar mot nedskärningarna och trojkans politik. 20% röster till vänster om PSOE (socialdemokraterna) är den bästa nyheten på många år.

Trots det oroar oss analysen som den nationella ledningen har fört fram, eftersom den inte är verkligt medveten om var vi befinner oss och vad organisationen står inför. Podemos framväxt visar på de fel som vi har begått, särskilt att vi inte har förmått att vara kanalen att uttrycka sig genom för den stora rörelse som har växt fram i samhället.

I huvudsak två faktorer hindrar Izquierda Unida: för det första apparaternas stelbenthet, såväl på nationell nivå som i många regioner. I några fall har organisationsstrukturerna, som har kostat oss så mycket att bygga, snarare än att vara verktyg för kampen förvandlats till dess motsats – ett hinder för en flexibel utveckling av organisationen, för nyskapande och direkt kommunikation med gatan. Ett klart exempel på dessa byråkratiska hinder var framtagandet av kandidaterna till Europavalet. Ett annat exempel är den misslyckade ombildningsprocessen, som krockade med motståndet från en del av apparaten, och som genererade stor frustration bland aktivisterna och sympatisörerna.

För det andra har vi inte lyckats förvandla rörelsen i samhället till organisering, vi har inte som vi sade varit kanalen genom vilken hela kampviljan mot systemet och mot 78-regimen har uttryckt sig, till stor del eftersom delar av vår apparat identifieras med denna regim, med dess levnadssätt, med dess ”professionella politikers” privilegier.

Det finns bara en väg för att uppnå den förändring som Izquierda Unida behöver, och det är att släppa in den friska luften som kommer från två källor: våra baser; Izquierda Unidas aktivister, som är vårt viktigaste ackumulerade kapital, och direkt från gatan, från de sociala rörelserna.

  • Izquierda Unida måste härifrån fram till valen i kommunerna och de autonoma områdena föreslå bildandet av en vänsterfront. En vänsterfront som måste vägra att genomföra någon som helst försämring av de uppnådda rättigheterna eller att göra upp med något parti som föreslår sådana.
  • En sådan front måste börja utformas av basen – Izquierda Unidas, Podemos och resten av vänsterns lokalföreningar. Istället för möten mellan partierna som har haft så kastrofala följder, med dess uppgörelser mellan klickar eller mellan partiernas byråkratiska apparater, föreslår vi att det i första hand ska vara Izquierda Unidas aktivister som ska delta i gemensamma stormöten med andra organisationer för att strukturera och forma denna vänsterfront.
  • Izquierda Unida måste inkalla en politisk konferens i september för att på djupet diskutera det som har skett och göra en balansräkning över valet och utveckla perspektiven för framtiden. Dessutom bör vi samla ihop förslagen från dessa öppna stormöten och anta denna fronts valprogram.
  • Izquierda Unida måste inom en månad konkretisera hur man ska genomföra motionen som antogs av den tionde nationella kongressen när det gäller begränsningen av lönerna till max tre gånger minimilönen. Alla löner för offentliga uppdrag, ombudsmän och anställd personal i alla partidistrikt bör offentliggöras på internet, och de som inte genomför detta bör omedelbart lämna sina uppdrag.
  • Izquierda Unida måste göra en översyn av det konkreta genomförandet av sin politik i varje region, kommun och så vidare vad gäller frågan om allianser. Izquierda Unida måste stå emot och motsätta sig varje initiativ på kommun- och regionnivå som fördjupar politiken av att betala skulderna genom att minska de sociala utgifterna, dra ner på förmånerna, överlämna offentlig mark till privata företag, privatiseringar osv, rösta emot och göra motstånd. Om PSOE föredrar att fortsätta längs denna väg är det bättre att de stödjer sig på Partido Popular.
  • Vi måste plocka upp och resa de krav som rörelsen själv har försvarat: bröd, arbete, bostäder, demokratiska friheter och republik. Utan någon som helst eftergift, utan ett enda steg tillbaka.
  • Vi måste inleda en primärvalsprocess med deltagande av våra sympatisörer, för att välja vallistorna samt utveckla och anta valprogrammen.

Låt oss skapa ett demokratiskt och kämpande Izquierda Unida!

 

Undertecknat av ett femtiotal förtroendevalda och medlemmar i Izquierda Unida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: