Svar från socialdemokratiska och vänsterpartistiska valarbetare till Åsa Linderborg

9 Sep

Det här är ett svar från fyra socialdemokratiska och vänsterpartistiska valarbetare på Åsa Linderborgs artikel ”Borgarna vinner valet vad som än händer”, som publicerades 22 augusti. Skribenterna menar att Linderborg är allt för pessimistisk, och lyfter fram möjligheterna som finns. Svaret skickades ursprungligen till Aftonbladet men publiceras här först nu. En valrörelse kom emellan…men budskapet är fortfarande aktuellt. Nu gasar vi fram till valdagen och ser fram emot det viktiga arbete som börjar på måndag, oavsett valresultat.

Rätt men fel Linderborg!

Borgarna vinner valet vad som än händer, skriver Åsa Linderborg i en krönika i Aftonbladet den 22 augusti. En alltför pessimistisk syn menar vi. Kan man verkligen säga att borgarna vinner valet även om det blir en rödgrön riksdagsmajoritet? Det blåser starka vänstervindar just nu, människor är innerligt trötta på Alliansens högerpolitik, utförsäkringar, privatiseringar och ökade klyftor. I det läget är det absurt att Löfven väljer att räcka ut en hand till Folkpartiet. Där är vi också överens med Linderborg. ”Löfven är en marknadsliberal högersosse som inte vill ha allt för stora förändringar eftersom han inte vill fucka med kapitalet”, säger Linderborg. Huvudet på spiken, säger vi.

Men luktar det skit?

Vi tror väldigt många väljare och socialdemokratiska gräsrötter tycker att valrörelsen för med sig en frisk doft. Vi som står i valstugor och möter folk på torget eller vid dörrknackning märker att människor mår bra av att få vittring av en annan politik. Det finns en kraft i valrörelsen bland många S- och V-medlemmar på basplanet och nya medlemmar strömmar till.

Trots sina många brister innebär de valplattformar som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet antagit viktiga steg bort från alliansens politik. Det är förändringar som många människor längtar efter. Det finns ett stort stöd för förslagen om att ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen och förstatliga järnvägsunderhållet. I flera kommuner, däribland Umeå och Göteborg, kommer försök med sex timmars arbetsdag genomföras under nästa mandatperiod. Dessa förslag har drivits fram av socialdemokrater och vänsterpartister som vill föra en mer radikal politik. Tillsammans med andra konkreta förslag som omfördelar makt till löntagare visar detta hur arbetarrörelsens gräsrötter kan sätta agendan”.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet behöver bygga upp ett samarbete baserat på en radikal politik, som garanterar att vänstervågen växlas in i politiska beslut. Det kan bara växa fram underifrån och genom att idédebatten får ny näring. Ska man göra skillnad och verkligen förändra samhällssituationen krävs det att vi på allvar utmanar den ekonomiska makten. I dagsläget för inte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet upp det på agendan, men med en aktiv valrörelse och många nya medlemmar kan det bli ett tryck underifrån och det är det som verkligen kan förändra samhället. Det doftar av både rosor och nejlikor. Låt valdagen bli startskottet för de radikala visionernas comeback!

Lena Ericson Höijer, socialdemokrat i Stockholm och medlem i Socialistiska Nätverket
Martin Lööf, vänsterpartist i Huddinge och medlem i Socialistiska Nätverket
Jonas Ryberg, socialdemokrat i Gävle och medlem i Socialistiska Nätverket
Henrik Wolgast, vänsterpartist i Borlänge och  medlem i Socialistiska Nätverket

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: