Cypern: Kampen mot husvräkningar trappas upp

8 Dec

För många i Sverige är Cypern mest känt som ett turistparadis men landet har senaste åren genomgått en av Europas djupaste ekonomiska kriser med en dramatisk ökning av arbetslöshet och fattigdom som resultat. I Cypern finns också en stark arbetarrörelse, lett av det formellt ”kommunistiska” partiet AKEL. Som många andra partier på vänsterkanten har partiet dock sedan slutet av 1980-talet i stora delar övergett en självständig ekonomisk politik och istället accepterat liberala ekonomiska modeller. AKEL styrde landet mellan 2008-2013 men misslyckades med att mobilisera en alternativ ekonomisk politik mot den globala ekonomiska krisen, istället har landet dragits ner i en skuldkris av grekiska proportioner. Denna oförmåga till att föra en självständig politik straffade sig rejält i presidentvalet 2013 där AKEL gick krafigt bakåt. Den nuvarande högerregeringen har följt Greklands modell med massiva nedskärningar i välfärdsstaten i utbyte mot nödlån från IMF och EU.

Följande rapport är skriven av Soteris Vlachos ifrån Socialistiska Nätverkets systerorganisation i Cypern, Sosialistiki Ekfrasi, som arbetar inom fackföreningarna men även i AKEL. Utöver att vara involverade i kampen mot vräkningar genomför man en kampanj för en socialistisk förnyelse inom AKEL.

En detalj som är värd påpeka är att en stor del av befolkningen på Cypern är småföretagare, antingen inom jordbruket eller inom turistnäringen. Dessa har drabbats hårt av nedskärningspolitiken och är ofta engagerade tillsammans med fackföreningarna i kamp.


Rörelsen Mot Vräkningar (Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις, KESE) startades upp i oktober 2013 som ett resultat av den snabbt förvärrade ekonomiska situationen på Cypern. I en allt djupare ekonomisk kris ökade antalet personer som inte kunde betala av sina obligatoriska amorteringar till banken lavinartat och för första gången i Cyperns moderna historia fanns nu en allvarlig risk för massvräkningar av boende i friköpta hus.

Tecken på ekonomisk kris i Cypern fanns redan före den globala finansiella kollapsen 2008, men det var den drakoniska ”trimningen” av bankkonton i augusti 2013 som blev dödsstöten (trimningen innebar att bankkonton med mer än €100,000 tvångsbeskattades upp till 50 %). På mindre än ett år ökade arbetslösheten i landet med 300 % och andelen familjer som inte fick ihop pengar till räkningarna vid månadsslutet mångdubblades.

Som i många kriser krävs det tid innan motståndet kan formera sig, det första halvåret var en uppförsbacke för rörelsen och uppgivenheten bland allmänheten var utbredd. Under våren 2014 växte medvetenheten bland allmänheten om att en organiserad rörelse mot vräkningarna var nödvändig. Sedan dess har KESE blivit en del av nätverket det större Plattformen för Fackföreningar och Sociala Rörelser, som stöds av flera stora fackföreningar. Att knyta samman kamporganisationer har gett ny, välbehövd, energi till rörelsen.

I augusti 2014 genomförde KESE sin största pan-Cypriotiska manifestation hittills, 3000 personer slöt upp framför presidentpalatset i huvudstaden Nicosia, trots den tryckande cypriotiska sommarhettan. Bland talarna på manifestationen fanns en representant ifrån den spanska rörelsen mot vräkningar. Någon vecka senare hölls ett första stormöte med KESE för att diskutera strategier mot vräkningarna. Även här deltog representanter ifrån Spanien, där rörelsen är mycket mer utvecklad. Framför allt är viktigt visa att lidandet för arbetarklassen och vår kamp inte skiljer sig ifrån Spanien eller resten av Europa. Representanter ifrån en liknande rörelse på Kreta (Grekland) deltog även i mötet. Med 150 deltagarna var mötet lyckat och utifrån den fortsatta ekonomiska krisen kommer rörelsen mot vräkningar troligtvis bara att växa den närmaste tiden.

Stormötet antog en deklaration som ställer följande krav på våra politiska representanter:

Den fullständiga deklarationen, kan läsas på engelska här.

 1. Kontroll över bankerna av staten och samhället, så vi kan implementera policys som gynnar hela samhället. Bankerna har räddats med hjälp skattepengar och beslagtagning av depositioner, de är redan våra!
 2. Införandet av en expansiv ekonomisk politik, överge nedskärningspolitiken som stryper ekonomin.
 3. Frysning av alla lånekostnader för arbetslösa och ägare till småföretag som drivits i konkurs av krisen.
 4. Omförhandla skulderna för alla företag, framför allt på landsbygden, som har drivits till konkurs eller står på ruinens brant.
 5. Med början i företag som får sina skulder omförhandlade, måste staten konfiskera tillgångar för ägare och aktieägare som undanhållit staten inkomstskatt.
 6. Reducering av lånekostnader på EU-nivå för att stoppa exploateringen av låntagare och underlätta en återstartning av ekonomin.
 7. ”Trimning” av lån i proportion till inkomst och omsättning för småföretag.
 8. Fullständig transparens inom banksektorn, detta gäller även Centralbanken.
 9. Ökad beskattning av förmögenheter och företagens vinst, inför en progressiv beskattning.
 10. Beskatta kyrkornas fastigheter.
 11. Genomför omedelbart indrivningen av de €6,2 miljarder som tjugo av landets ledande affärsmän är skyldiga Centralbanken.
 12. Beskatta förmögenheter som flyttades utomlands i samband med ”trimningen” av bankkontona. Genomför en kampanj för att återföra pengarna till Cypern.
 13. Stoppa de ökade vapeninköpen, överför pengarna till den reella ekonomin.
 14. Konfiskera övervinster i samhället och använd dem för att skydda arbetarklassens hem och arbete, småföretag och jordbruket.

Soteris Vlachos

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: