SVT:s rapportering och den separatistiska yran

28 Apr

Nu hade SVT en rätt så balanserad rapport från Donetsk, även om de hade satt rubriken ”Donetsk vill till Ryssland”. Jag har inte sett någon rapport om att folkomröstningen om självbestämmande kommer att leda till anslutning till Ryssland. Det är mycket möjligt, men med tanke på att de flesta i Donetsk och Lugansk ser självbestämmande som en nödlösning lär rebellernas handlingsutrymme inte vara obegränsat.

SVT gav en korrekt bild av att de flesta egentligen vill tillhöra Ukraina, men känner sig tvungna att bryta med övriga Ukraina pga att man upplever situationen i landet som katastrofal. Denna upplevelse beskrevs som ett missförstånd orsakat av rysk medierapportering, som man antydde gav en felaktig skräckbild av situationen i landet.

Givetvis tjänar ryska statliga medier den ryska regeringens intressen, och jag betvivlar inte att de tar varje chans att förstärka sin ställning. Men man kan fråga sig: varför skapade inte den s.k. ”orangea revolutionen” en våg av separatism som den nuvarande?

En skillnad är att Euromaidanrörelsen kämpade för ett fullständig brytning med Ryssland, vilket skulle drabba inte minst östra Ukrainas ekonomi hårt. Det handlar minst lika mycket om folks försörjning som om folks modersmål.

En annan är att fascister och nazister den här gången faktiskt stått i spetsen för rörelsen och regeringen. Rörelsen har haft många andra ansikten, men faktum kvarstår att fascisterna och nazisterna varit drivande i gatukampen. Ett tiotal fascister och nazister sitter numera i Ukrainas regering samt på tunga poster inom säkerhetsstyrkorna. Fascistiska frivilliga patrullerar Kievs gator och rekryteras till armén för att slå ner upproret i östra Ukraina. Det är inte rysk propaganda, det är fakta!

Om man ser Ukraina som en gungbräda kan man betrakta de västligaste delarna vid polska gränsen som den ena extremen – där röstar 20-30% på fascistpartiet Svoboda, och många hyllar nazistkollaboratören Stepan Bandera som en nationalhjälte. Att den östra sidan av gungbrädan reser sig när tyngdpunkten i Kiev läggs vid den yttre västkanten borde inte överraska någon. Inte heller att Ryssland utnyttjar det för sina egna intressen. Det tragiska är att det är det ukrainska folket som får betala.

Erik Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: