En väldigt givande vår av öppna möten

18 Jun

19105776_10155397384022953_8875127442535157960_n
Monika Roll förklarar marxistisk ekonomisk teori.

I tisdags avslutade vi en väldigt givande vår av öppna möten i Stockholm. I januari arrangerade vi ett mycket välbesökt samtal om kvinnoförtryckets uppkomst med inledningar av Kerstin Alfredsson och Patrik Olofsson. Därefter tog vi i februari upp kampen mot krig och upprustning utifrån arbetarrörelsens historiska tradition av anti-militarism.

Efter ett uppehåll pga flytten till Solidaritetshuset gick så vårt årsmöte av stapeln 1-2 april, med besök av Pat Byrne från The Socialist Network som i många år varit aktiv i Labourpartiet. Han pratade om en socialistisk strategi för vår tid och om den senaste utvecklingen i Labourpartiet. Då såg det inte särskilt ljust ut för Labour, men vi är väldigt glada att de lyckades vända vinden! Historiens vingslag gick också genom lokalen när Lena Ericson Höijer tog oss tillbaka till Sverige 1917, när revolution låg i luften.

En dryg vecka senare, 10 april, pratade Jonas Karlsson om lärdomar av SYRIZA:s kapitulation. Han har varit i Grekland flera gånger de senaste åren och har intervjuat ett antal ledande personer inom SYRIZA. Mycket intressanta diskussioner blev det!

På 1 maj gick de flesta av oss i Vänsterpartiets tåg, medan några gick med sossarna. Vid La Mano och i Medis och Kungsan hade vi traditionsenligt bokbord och flygbladsutdelning. Ett av de mest välbesökta 1 maj-tågen på flera år, kul!

3 maj bjöd vi in till en livlig diskussion om kvinnokamp i förorten med Najla Ahmed från kvinno- och tjejjouren Somaya som bl.a. stöder kvinnor som utsatts för hedersrelaterat våld. Vi vill främja givande diskussioner och studier om dessa ämnen som går bortom ”debattboxning”.

16 maj, strax efter franska presidentvalet, öppnade vi dörrarna för ett möte om Jean-Luc Melenchon och hans rörelse Det Rebelliska Frankrike. Inledde gjorde Erik Andersson, som följt valet med stort intresse. Det blev en bra diskussion som bl.a. kretsade kring antifascistisk strategi och hur vänstern kan nå ut
till fler.

30 maj pratade Egil Karlow om människans frigörelse i ett vardagligt perspektiv, utifrån sin examensuppsats på förskollärarprogrammet, ”Inflytande ur barns och pedagogers perspektiv”. Om det är något som pratas för lite om i samhället så är det makt och frigörelse – vi måste lyfta de stora frågorna i vardagen!

Som avslutning för säsongen bjöd vi in till vad som visade sig bli en väldigt livlig diskussion om socialistisk ekonomisk politik, marxism och keynesianism. Monika Roll öppnade upp diskussionen med en genomgång av marxistisk ekonomisk teori, Sveriges ekonomiska utveckling och de förslag till stora investeringsprogram som har fått gehör inom vänstern. Det var väldigt intressant att diskutera socialistisk strategi på ett väldigt konkret sätt – mer sånt behövs!

Tack till alla som har deltagit under våren! Om man vill bidra till vår verksamhet får man gärna sätta in en slant på postgironummer 11 56 26-4. Märk inbetalningen ”Gåva”. Vi får inga bidrag från samhället och är helt beroende av stöd från medlemmar och sympatisörer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: