Socialistiska Nätverket – Nytt namn, nya idéer

Föreningen Socialisten beslutade på sitt extra årsmöte 12 april att byta namn till Socialistiska Nätverket. Med namnbytet vill vi visa att vi efter en flerårig process är en annorlunda organisation än vad vi var tidigare. Vi har renodlat vad vi ser som vår uppgift utifrån vad vi ser som vår tids stora utmaning – att formulera ett konkret och realistiskt alternativ till kapitalismen.

Därmed inte sagt att vi själva har alla svaren. Tvärtom menar vi att skapandet av ett alternativ kräver en bred diskussion där idéer och erfarenheter från olika partier och rörelser tas till vara. Med beteckningen ”nätverk” vill vi understryka att vi inte vill ersätta andra samhällskritiska organisationer utan arbetar för att förena aktiva i olika rörelser i diskussionen om en socialism för vår tid.

Vi menar att detta kräver att diskussionen är fri och att mångfald ses som en tillgång. Många av oss som är med i nätverket i dag är också medlemmar i Socialdemokraterna, i Vänsterpartiet och i våra fackföreningar. Vi menar att arbetarrörelsen har en särskilt viktig roll för möjligheten att förändra samhället. Men personer som är aktiva i andra rörelser och partier är välkomna i nätverket.

Samtidigt som vi bejakar vår tids nätverksidéer fungerar Socialistiska Nätverket på många sätt som en förening – med formellt medlemskap, medlemsavgifter, stadgar och styrelse. Detta eftersom vi menar att projektet också kräver fasthet och kontinuitet. Vi har en föreningslokal i Stockholm och lokalgrupper i Stockholm, Dalarna och i Gävle. Vi fortsätter också att ge ut tidningen Socialisten i vilken vi fördjupar oss i teman kring frågor vi möter i arbetet för ett socialistiskt alternativ.

Alla som instämmer i vår principförklaring och våra stadgar är välkomna att bli medlemmar i Socialistiska Nätverket. För att bli medlem i Socialistiska Nätverket, skicka ett mail till red@socialisten.se.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: